Skaldjursbuljong

DSC00397

Efter en kräftskiva blir det alltid mängder mer skal över från kräftorna och dessa är perfekta att spara och koka buljong på. I tidigare inlägg har vi skrivit om buljong och varför det är väldigt nyttigt och läkande att koka sin egen. Även om skaldjursbuljong inte bildar gelatin på samma sätt som benbuljong från till exempel nöt innehåller det fortfarande en massa nyttigheter. Skaldjursbuljong passar väldigt gott i fiskgrytor och soppor.

Här nedan hittar du instruktioner för hur vi kokar buljong på kräft- och räkskal.

Ingredienser

– ca 1 kg kräft- och räkskal
– 2 st gula lökar
– 2 morötter
– 1 st fänkål
– 1/2 msk torkade fänkålsfrön
– ca 10 st svartpepparkorn
– 2,5 dl vitt vin
– 0,5 dl äppelcidervinäger
– 2 liter vatten
– Salt efter smak
– 1 knippe dill

Gör så här

1. Lägg kräft- och räkskalen i en påse och krossad dom till exempel med en kavel.

2. Skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner i en stor gryta. Vi använder en slow cooker av märket Crockpot

3. Häll ner kräftskalen och tillsätt vatten, vin, äppelcidervinäger och salt. Låt buljongen koka upp och skumma av.

4. Dra ner värmen och tillsätt fänkålsfrön, pepparkorn och dill och låt buljongen sjuda i omkring 4 timmar.

5. Låt buljongen svalna. Plocka upp alla räk- och kräftskalen och sila sedan buljongen. Om du inte ska använda buljongen inom de närmaste dagarna kan du frysa in den i isbitar så blir det enkelt att plocka fram när du behöver buljongen.

DSC00393 DSC00394 DSC00395

Du hittar även receptet på: http://www.halsasomlivsstil.com/2015/08/skaldjursbuljong/

Post navigation