Nötbuljong

IMG_20150111_134319

När jag kokar buljong hemma brukar jag göra detta i en slow cooker av märket crockpot, fördelarna med att använda en långsamkokare är att den drar betydligt mindre ström än spisen och personligen tycker jag det känns säkrare att lämna den på när jag inte är hemma än att ha en stor gryta på spisen.

När du är klar med din buljong kan du antingen förvara den i kylen, den håller i cirka 1 vecka, eller så fryser du in den i iskuber för enkel förvaring. Fördelen med att frysa in buljongen i iskuber är att du inte behöver tina den innan användning och du kan ta så mycket buljong du vill. Fryser du in i burkar måste du tina hela burken. En liten varning om du väljer att frysa in din buljong i burkar, tänk på att innehållet expanderar när du fryser buljongen så om du använder glasburkar finns risken att de spricker. Personligen vill jag undvika plast så mycket som möjligt när jag förvarar min mat men här gör jag dock ett undantag.

Du vet om du lyckats med din buljong om den stelnat till en geléklump efter en natt i kylen. Har den inte gjort det har du tyvärr inte fått ut tillräckligt med gelatin ur benen. Det är viktigt att använda ben där någon form av led är kvar för att få ut rikligt med gelatin annars går du miste om mycket av de läkande egenskaperna. Vi brukar köpa märgben från en ekologisk gård, de ser inte alls ut som de märgben du kan hitta i frysdisken i din vardagliga mataffär utan på de märgbenen vi köper är hela eller delar av leden fortfarande kvar.

Nu är det dags att kasta oss in i receptet så du också kan börja göra din egen benbuljong, häng med!

Ingredienser:

– 3 st stjälkar selleri
– 3 st morötter
– 1 st fänkål
– 3 st gula lökar
– 1 msk pepparkorn
– Salt
– ca 4 märgben där leden fortfarande är kvar
– 1 dl äppelcidervinäger
– Vatten

Gör så här:

1. Börja med att lägga märgbenen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter till märgbenen fått färg.

2. Lägg märgbenen i en gryta och täck med vatten, ungerfär cirka 2-3 centimeter över benen är bra. Tillsätt äppelcidervinägern och låt vila i cirka 1 timme. Äppelcidervinägern hjälper till att dra ut mineralerna ur benen så att du får en mer mineralrik buljong.

3. Koka upp märgbenen på hög värme under några minuter och ta bort skummet som bildas. Ta sedan bort grytan från värmen. Detta är enda gången då buljongen får koka!

4. Skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner i grytan, tillsätt pepparkorn och salt efter smak.

5. Låt buljongen sjuda i 12-48 timmar. Desto längre du låter buljongen sjuda desto mer nyttigheter får du ut ur benen. Du måste inte sjuda buljongen i 48-timmar i sträck utan det går att stänga av värmen, t.ex. när du inte är hemma, för att sedan låta buljongen fortsätta sjuda till den kommer upp till sammanlagt 48 timmar.

6. När buljongen kokat klart plockar du bort benen och grönsakerna, sila sedan buljongen och kyl ner. Ett tips är att ställa grytan i vasken och fylla upp med kallvatten så att grytan kyls ner.

7. Ställ in i kylen och låt stå till buljongen stelnat, gärna över natten.

8. Skrapa av fettet som samlats på ytan av buljongen och spara i en burk. Detta är bra att steka med så släng det inte.

9. Nu är din buljong klar, antingen förvarar du den i kylen som den är eller så kan du värma upp den lite lätt så den blir flytande och sen frysa in i iskuber. Förvarar du buljongen i kylen håller den i ca en vecka.

buljong-1

buljong-2

buljong-4

buljong-6

Du hittar även receptet på: http://recept.halsasomlivsstil.com/recept/benbuljong/

  5 comments for “Nötbuljong

 1. Ann Elving
  9 mars, 2016 at 14:45

  Hej, får jag fråga om ni kokar upp buljongen i crock-poten (på hög värme) eller måste man göra detta i en annan gryta på spisen? Jag har själv en Nordic Cooker och det verkar smidigt om man kan göra allt i den, dock går den inte att ställa på spisen vad jag vet!

  • halsasomlivsstil
   9 maj, 2016 at 09:15

   Hej Ann,
   Vi brukar koka upp buljongen och skumma av på spisen. Detta går mycket fortare än i crock-poten. Men det går att göra allt i crockpoten också om du sätter den på hög och tar bort skummet efterhand som det bildas.

 2. Lisa
  17 november, 2016 at 19:18

  Hur hittar man ekologiska gårdar som säljer märgben?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *