Benbuljong

Att koka sin egen benbuljong kanske för många låter som både omständligt och besvärligt men det är verkligen helt tvärt om. Vi använder oss dessutom av en Crock-Pot (långsamkokare) för att göra det, om möjligt, ännu enklare.

”Släng” i några märgben, lite benknotor och liknande i grytan, smaksätt med kryddor, fyll upp med vatten och tryck på start. Svårare är det inte!

Man kan göra sin buljong på lite olika sätt och speciellt smaksättningen varierar stort, men vi gör oftast en enkel ”bas”. Då passar den bra i soppor, grytor och liknande och man kan dricka den precis som den är. Underbart gott och så välgörande! En bra rutin är att ta en värmande och god kopp varje morgon, detta kommer stärka upp magens goda bakterier och därmed ditt immunförsvar och ditt välmående.

Till er som tidigare tvekat på att göra egen buljong kan vi bara säga – med alla hälsofördelar som en benbuljong har och så enkelt som det är att göra så är det bara att köra på. Gör din egen benbuljong!

Nu till receptet:

Ingredienser

Benbuljong steg 1

3-4 st märgben
1 msk himalayasalt/havssalt
1 msk hela svartpepparkorn
2 liter vatten*
1 st saften från citron

*Fyll upp med vatten så att det täcker märgbenen.

Benbuljong steg 2

4-5 st köttben/benknotor/revben
3 st gul lök
1 st ingefära (5-10 cm)
5 st vitlöksklyftor
0,5 msk himalayasalt/havssalt
4 st lagerblad
1 st knippe persilja
0,5 liter vatten*

*Fyll upp med vatten så att det täcker alla ben.

Gör så här:

Steg 1
•Lägg märgbenen i grytan och fyll upp med vatten så att benen täcks. Pressa en citron och häll saften i vattnet, lägg i salt och pepparkorn.
•Låt sjuda försiktigt under c:a 10 timmar.

Benbuljong steg 1

Steg 2
•Lägg i köttben/benknotor/revben och fyll på med vatten så att alla ben täcks.
•Skala och dela löken, skala och skiva ner ingefäran, krossa vitlöksklyftorna, hacka persiljan och lägg ner allt i vattnet bland benen.
•Tillsätt salt och lagerblad.
•Låt sjuda försiktigt under ytterligare c:a 10 timmar.
•Stäng av värmen och låt svalna.
•Sila buljongen.
•Kyl ner buljongen under (t.ex.) natten – nu kommer fettet att separera och lägga sig som ett lock uppe på buljongen, ta av detta och spara.
•Sleva upp den ”geléaktiga” buljongen på glasburkar och ställ i kylen.

Benbuljong steg 2

Nu har du underbart fin buljong som kan drickas som den är, användas i soppor, gratänger eller grytor. Buljongen håller i 4 – 5 dagar i kylen, vill du ha längre hållbarhet så frys ner buljongen.

Fettet som lägger sig som ett lock över buljongen, när man kylt den första gången, är utmärkt att steka i (även detta går att frysa ner, men det håller sig även betydligt längre i kylen än vad buljongen gör).

Du hittar även receptet på: http://www.paleoskafferiet.se/benbuljong/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *